Kluski śląskie zielone:
tradycyjnie gotujemy ziemniaki dzielimy w misce na 4,jedna porcję wyjmujemy, w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną dodajemy jajko wkładamy wyjęta uprzednio porcję ziemniaków dodajemy szpinak, u mnie był mrożony uprzednio przyprawiony czosnkiem ( 2 łyżki ) mieszamy wszystko ładnie razem wyrabiamy i kulami kluski o zabarwieniu zielonym,
Królik:
Ja miałam dwa udka, podsmażyć lekko na masełku do zarumienienia następnie przełożyłam do garnka do którego wlałam bulion warzywny, w międzyczasie pokroiłam w kostkę dwie białe cebule podsmażyłam na patelni z masłem jak się zarumieniła dodałam 1,5 kieliszka wina białego wytrawnego, następnie cebulę z winem połączyłam z królikiem, dodałam dwa ząbki posiekanego czosnku, liść laurowy, ziele angielskie,gałązkę rozmarynu,majeranek i szczyptę tymianku, dusiłam pod przykryciem 1,5 godz.,na końcu zabieliłam sos łyżką smietany, dla córeczki: Królik u parowany w ziołach zblendowany z marchewką,selerem,pietruszką oraz szpinakiem i łyżeczką jogurtu naturalnego
TAGI: #kluski #zielone #szpinak #królik #obiad
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz