Składniki:
na biszkopt:
-3 jajka;
-3 łyżki cukru kokosowego;
-3 łyżki mąki pszennej;
-1 duża łyżka mąki ziemniaczanej;
-2 łyżki herbaty owocowej do nasączenia biszkoptów
na 1 krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
- 1 opakowanie kremówki 36% 200g
- 3 łyżki cukru kokosowego;
na 2 krem:
- 15 sztuk daktyli bez pestek;
- 1 duża łyżka kakao;
-2 dojrzałe banan;
- 1 łyżka nasion Chia; ( zalecane po 5 r.ż)
Do dekoracji:
- Krem połączone 1+2 ( po 2 łyżki każdego )
-1 łyżka wiórek kokosowych;
- winogrona bezpestkowe;
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Daktyle moczymy kilka godzin wcześniej w ciepłej wodzie. Nasiona chi również zalewamy wodą.
Oddzielić żółtka jajka od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć na koniec dodając cukier kokosowy. Następnie, delikatnie (już bez pomocy miksera i ubijania), wsypać partiami do masy jajecznej wymieszane i przesiane mąki. Delikatnie wymieszać, kiedy masa będzie gładka, równie delikatnie wmieszać do niej ubite białka. Ciasto wylać na wyłożone papier do pieczenia w formie na tort średnicy 18 cm i piec ok 25-30 minut w temperaturze 175 st. C.Wyjąc i rzucić nim o ziemię. Po wystygnięciu przekroić na pół i nasączy c herbatą każdy płat.
krem 1: Kremówkę ubijamy na sztywno dodajemy cukier koko. Dodajemy partiami serek mascarpone i dalej ubijamy.
Krem 2: daktyle odsączamy z wody. Blendujemy na masę jednolitą i dodajemy banany nadal blendujemy Dodajemy kakao. Na koniec już nie blenduemy lecz mieszamy łyżka z nasionami chia.
Na dolny płat biszkoptowy nakładamy krem nr 2 i klika kulek kremu nr 1 przykrywamy drugim biszkoptem. Na górze tortu smarujemy kremem nr 1 dekorujemy kremem nr 3 ( mieszanka kremu 1+2+wiórki kokosowe ) wiórkami i płatkami kokosowymi oraz winogronami i płatkami migdałowymi i do lodówy
#Tort #słodkie #słodycze #ciasto #kokos # miagdały #maskarpone #kremówka #biszkopt #deser #winogrona #urodziny #okazja #cukierkokosowy #banany #daktyle #nasionachia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz