Emotikon wink
Składniki:
Na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej;
- 1 żółtko;
- 100 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę ;
- 50 ml wody;
Na masę:
-1 puszka mleczka koksowego (jego gęsta część);
- ½ opakowania kremówki 30%
- 2 łyżki syropu klonowego;
- 2 łyżki agaru;
- ½ szklanki wody ciepłej;
- borówka amerykańska;
Na polewę:
- 2 łyżki oleju koko;
-2 łyżeczki kakao’
-2 łyżeczki miodu.
Na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej;
- 1 żółtko;
- 100 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę ;
- 50 ml wody;
Na masę:
-1 puszka mleczka koksowego (jego gęsta część);
- ½ opakowania kremówki 30%
- 2 łyżki syropu klonowego;
- 2 łyżki agaru;
- ½ szklanki wody ciepłej;
- borówka amerykańska;
Na polewę:
- 2 łyżki oleju koko;
-2 łyżeczki kakao’
-2 łyżeczki miodu.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i wymieszać w dłoniach aż składniki się połączą. Dodać żółtko i wodę, wyrabiać i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na koło nieco większe od średnicy formy. Przenieść je nad formę. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch fasolę, groch, kamienie, monety kto co używa. Piec w 180°C przez 30 minut, lub do czasu aż brzegi ciasta będą rumiane. Usunąć papier i obciążenie, ostudzić, a następnie nakładać przygotowane nadzienie. Teraz o nim: Oddzielić z puszki kokosowej. Gęstą część przełożyć do miski i ubijać. W drugiej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Do ½ szklanki ciepłej wody wkładamy agar i energicznie mieszamy aby się rozpuścił. Wlewamy do ubitej kokosowej części i mieszamy po chwili dodajemy stopniowo ubita kremówkę. Dekorujemy borówkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na koniec jak masa stwardniej polewamy ja czekoladą. Teraz o niej: Nad garnkiem wrzącej wody umieszczamy rondelek z olejem koko jak się rozpuści dodajemy kakao i miód i mieszamy. Ostudzoną polewa dekorujemy tratę.
#tarta #borówka #mleczkokokosowe #deser #słodkie #kremówka
Do miski wsypać mąkę, dodać masło i wymieszać w dłoniach aż składniki się połączą. Dodać żółtko i wodę, wyrabiać i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na koło nieco większe od średnicy formy. Przenieść je nad formę. Spód ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch fasolę, groch, kamienie, monety kto co używa. Piec w 180°C przez 30 minut, lub do czasu aż brzegi ciasta będą rumiane. Usunąć papier i obciążenie, ostudzić, a następnie nakładać przygotowane nadzienie. Teraz o nim: Oddzielić z puszki kokosowej. Gęstą część przełożyć do miski i ubijać. W drugiej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Do ½ szklanki ciepłej wody wkładamy agar i energicznie mieszamy aby się rozpuścił. Wlewamy do ubitej kokosowej części i mieszamy po chwili dodajemy stopniowo ubita kremówkę. Dekorujemy borówkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Na koniec jak masa stwardniej polewamy ja czekoladą. Teraz o niej: Nad garnkiem wrzącej wody umieszczamy rondelek z olejem koko jak się rozpuści dodajemy kakao i miód i mieszamy. Ostudzoną polewa dekorujemy tratę.
#tarta #borówka #mleczkokokosowe #deser #słodkie #kremówka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz