Letycja bardzo lubi wszelakie spaghetti przyszła pora na trochę inną wersje bardziej kolorową letnia. Z sezonową cukinią i całorocznym u nas jarmużem ;) Spróbujcie ,bo jej bardzo smakowało pomimo 30 paru stopniowej temperatury
Składniki :
- 500g makaronu Maccheroncini u mnie Barilla;
- 500g mięsa mielonego z indyka;
- 4 duże pomidory malinowe;
- 3 łyżki ricotty ( około 100 g);
- 2 garście jarmużu;
- 1.2 dużej cukinia;
- 5 listków świeżej bazylii;
- pieprz
- masło klarowane
- 2 ząbki czosnku;
- ½ dużej cebuli.
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie pokroić w kostkę cebule i obrać czosnek. Przecisnąć go przez praskę. Razem z cebulą zeszklić na masełku dodać Mięso mielone i smażyć również do momentu zarumienienia. Po tym czasie dodać pomidory uprzednio zblendowane. Cukinie wyszorować i obrać obieraczką razem do warzyw na długie nitki oraz jarmuż pozbawić zgrubień biegnących przez środek. Na kilka kropel masła klarownego wrzucić jarmuż i cukinie i dusić około 3 min. Po tym czasie przełożyć do pomidorowego sosu dodać pokrojona bazylie i wymieszać. Polewać przygotowanym sosem makaron a na górę dodawać po łyżce ricotty. Wymieszać już w talerzu. Wymieszać. Doprawić pieprzem.
#spaghetti #makaron #obiad #indyk #cukinia #ricotta #jarmuż #pomidor #czosnek #cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz