Emotikon smileSkładniki:
Składniki na biszkopt:
-4 jajka;
-3 łyzki stewii;
- ½ szklanki mąki pszennej;
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny .
-4 jajka;
-3 łyzki stewii;
- ½ szklanki mąki pszennej;
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny .
na krem:
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- 1 kostka twarogu 200 g twarogu
- 4 łyżki stewii lubimy słodko;
- około 100g śmietanki kremówki 30 %
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- 1 kostka twarogu 200 g twarogu
- 4 łyżki stewii lubimy słodko;
- około 100g śmietanki kremówki 30 %
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
-szklanka truskawek
-1/2 szklanki mus truskawkowy
-2 łyżki mleka migdałowego do nasączenia biszkoptów
-wiórki i płatki kokosowe
-szklanka truskawek
-1/2 szklanki mus truskawkowy
-2 łyżki mleka migdałowego do nasączenia biszkoptów
-wiórki i płatki kokosowe
Wykonanie:
Oddzielić żółtka jajka od białek. Białka ubić i odstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z stewią w misce na białą, puszystą masę. Kiedy masa będzie napowietrzona, dodać łyżkę cytryny i wymieszać. Następnie, delikatnie (już bez pomocy miksera i ubijania), wsypać partiami do masy jajecznej wymieszane i przesiane mąki. Delikatnie wymieszać, kiedy masa będzie gładka, równie delikatnie wmieszać do niej ubite białka. Ciasto wylać na wyłożone papier do pieczenia w formie na tort średnicy 18 cm i piec ok 20 minut w temperaturze 180 st. C.Wyjąc i rzucić nim o ziemię ;P
Żelatynę zalewamy niepełna szklanką wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Schłodzone mleko kokosowe oddzielamy część twardą od rzadkiej ubijamy część twardą na sztywno z stewią. Ubijamy na niskich obrotach miksera kremówkę, aż będzie wystarczająco zbita dodajemy cytrynę. Łączymy kokosową część z kremową. W międzyczasie blend ujemy twaróg dodając stopniowo cześć płynną mleczka kokosowego (niecałe). Dodajemy go partiami do ubitej masy kokosowo-śmietanowej. Następnie wlewamy do tego dobrze rozpuszczoną i napęczniałą lekko już żelatynę i odstawiamy do zgęstnienia w lodówce.
Oddzielić żółtka jajka od białek. Białka ubić i odstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z stewią w misce na białą, puszystą masę. Kiedy masa będzie napowietrzona, dodać łyżkę cytryny i wymieszać. Następnie, delikatnie (już bez pomocy miksera i ubijania), wsypać partiami do masy jajecznej wymieszane i przesiane mąki. Delikatnie wymieszać, kiedy masa będzie gładka, równie delikatnie wmieszać do niej ubite białka. Ciasto wylać na wyłożone papier do pieczenia w formie na tort średnicy 18 cm i piec ok 20 minut w temperaturze 180 st. C.Wyjąc i rzucić nim o ziemię ;P
Żelatynę zalewamy niepełna szklanką wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Schłodzone mleko kokosowe oddzielamy część twardą od rzadkiej ubijamy część twardą na sztywno z stewią. Ubijamy na niskich obrotach miksera kremówkę, aż będzie wystarczająco zbita dodajemy cytrynę. Łączymy kokosową część z kremową. W międzyczasie blend ujemy twaróg dodając stopniowo cześć płynną mleczka kokosowego (niecałe). Dodajemy go partiami do ubitej masy kokosowo-śmietanowej. Następnie wlewamy do tego dobrze rozpuszczoną i napęczniałą lekko już żelatynę i odstawiamy do zgęstnienia w lodówce.
W tym czasie kroimy wystudzony biszkopt na pół. Pierwszy płat ciasta układamy w tortownicy( ja zrobiłam bez osłony dlatego mi się trochę rozjechał ) i nasączamy go 1 łyżką mleka migdałowego oraz cienko smarujemy warstwę musu truskawkowego . Później, nakładamy na niego zgęstniały krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Na górze tortu również nasączamy, smarujemy musem i kremem i dekorujemy wiórkami i płatkami kokosowymi oraz truskawkami i do lodówy
Szybko się go robi i szybko też Znika... w godzinę
Emotikon wink
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz