- szklanka kaszy pęczek;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
-1 cukinia;
-1/2 kulki mozzarella;
-1/2 kostki cheddara;
- 2 garści jarmużu;
-1 pomidor ;
-1 żółta paprykę;
-1/2 paczki dymki;
-1/2 szklanki kiełków soczewicy i cieciorki;
-1/2 kartoniki passaty pomidorowej;
-1 łyżka sosu sojowego;
- Bazylia kilka listków,
- 3 łyżki oliwy;
-1 łyżka masła do podarowała naczynia.
Wykonanie:
Cebulkę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie wraz z oliwą. Po chwili dorzucić kiełki soczewicy i cieciorki. Kilkakrotnie wypłukać kasze pęczek na sicie pod bieżącą wodą aż do uzyskania klarownej wody. Dorzucić do zeszklonej cebulki, po chwili dodać czosnek pokroić w kostkę oraz kolejno cukinię, paprykę, pomidora. Dodać passate pomidorową chwile gotować (2-3 min) po czym dodać kurkumę wymieszać i dolać niepełną szklankę wody z sosem sojowym wymieszać doprowadzić do wrzenia ma końcu dorzucić jarmuż uprzednio podsmażony chwile na patelni. Całość wymieszać ze startą na grubych oczkach tarki mozzarellą i cheddarem. Część zostawić do posypania. Zawartość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i do piekarnika na 30-40 min nagrzanego do 180
#obiad #zapiekanka #kaszapęczak #cukinia #kiełki #ciecierzyca #soczewica #paparyka #pomidor #bazylia #cheddar #dymka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz