czwartek, 8 października 2015

Muffiny bananowe z rodzynkami bez jaj ( 16 miesięcy )

Letycja chodzi i ciągle mówi : "babana" więc aby nie jadła notorycznie tego samego matka zrobiła z 4 bardzo dojrzałych ( kupuje na zapas - bo nie wiem czy przy takim ich "wchłanianiu" czasem nie zabraknie ;)) babeczki, muffinki, ciasteczka zwał jak zwał grunt, że bardzo smakowały 
Emotikon wink
Jaka była jej radość w zajadaniu się nimi Emotikon wink Chciała Was wszystkich nawet nimi poczęstować Emotikon wink ;P
A bez jaj dlatego, że zawsze daje do muffinek a teraz mi się zapomniało upps
;p
Składniki:
- 4 banany;
- ½ szklanki oleju słonecznikowy u mnie;
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody;
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego;
- ½ szklanki rodzynek uprzednio namoczonych w gorącej wodzie;
- 3 łyżki kakao;
- 1 łyżka syropu klonowego;
- płatki migdałowe do dekoracji.
Wykonanie:
Banany, jogurt i olej, syrop klon miksujemy blenderem. Mąkę przesianą proszek, sodę, wrzucamy do drugiej miski i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim ruchem, niezbyt dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy odsączone rozmoczone rodzynki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy standardowo 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
‪#‎muffinki‬ ‪#‎babeczki‬ ‪#‎bananowe‬ ‪#‎banan‬ ‪#‎nawynos‬ ‪#‎podwieczorek‬‪#‎deser‬ ‪#‎słodycze‬ ‪#‎rodzynki‬ ‪#‎kakowe‬ ‪#‎bezjaj‬





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz