czwartek, 29 października 2015

Fritata z jarmużem i słonecznikiem ( 19 miesięcy )


Składniki:
-5 jajek;
-1,5 łyżki śmietany 12%;
- szklanka jarmużu;
- 1/3  szklanki słonecznika;
- 6 sztuk pomidorów suszonych;
- 2 różyczki ugotowanego brokuła;
- ser cheddar.
-przyprawy: wędzona papryka,pieprz czarny mielony, pieprz kolorowy, kurkuma, czosnek,.

Wykonanie:
Jarmuż szatkujemy drobno pozbywając go uprzednio zgrubień, podsmażamy na patelni wraz z słonecznikiem. Kroimy pomidory w kosteczkę oraz brokuła drobno. Jajka roztrzepujemy z śmietana dodajemy przywary. Wlewamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na nim warzywa i wkładamy do nagrzanego do 180 C  piekarnika na około 10-15 min do zarumienienia. Po 5 minutach posypać serem.


#fritata #jajka #jarmuż #słonecznik #śniadanie #pomidorysuszone #śmietana #fritatazjarmużem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz