piątek, 16 października 2015

Coś dla Fanów Jarmużu na deser ( 14 miesięcy )

 Emotikon wink
Jarmużowy mocno zielony budyń z jagodami goji
Składniki:
- duża garść jarmużu;
- 1 szklanka mleka roślinnego;
- 2 duże łyżeczki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka masła jarmużowego;
- 1 łyżeczka syropu klonowego;
- 6 sztuk jagód goji.
Wykonanie:
Jarmuż myjemy pozbywamy grubych łodyg, blend ujemy z odrobina wody i przecedzamy przez pieluszkę tetrową, gazę, szmatkę itp. Powstały czysty sok łączymy z ½ szklanki mleka roślinnego, dodajemy łyżeczkę masła jarmużowego ( masło zmiksowane z jarmużem) bądź masła bez dodatków, oraz łyżeczka syropu klonowego. Tak połączone składniki podgrzewamy. W międzyczasie do drugiej połówki mleka dodajemy mąkę ziemniaczana i mieszamy aby nie było grudek. W momencie zagotowania pierwszej części dolewamy drugą cześć (mleko i make) mieszamy chwile. Gotowe. Przelewamy powstały budyń do foremek u mnie silikonowe przelane zimna woda na których dnie położyłam jagody goji. Czekamy aż wystygnie wyjmujemy na talerzyk i raczymy tym dziecko i rodziców;) niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia mojej jedzącej córce Letycji Emotikon wink
‪#‎budyń‬ ‪#‎budyn‬ ‪#‎jarmuż‬ ‪#‎jagodygoji‬ ‪#‎witC‬ ‪#‎deser‬ ‪#‎słodki‬ ‪#‎podwieczorek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz