czwartek, 8 października 2015

Bogracz ( 19 miesięcy )

Bogracz

Składniki:
- ½ kg wołowiny ( bez kości);
- ½ kg wieprzowiny( bez kości);
- 1 l. bulionu warzywnego;
- 2 papryki czerwone;
- 2 pomidory;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 250 g  passaty pomidorowej;
- Kluski śląskie – ziemniaki ( 1 kg ), maka ziemniaczana, jajko;
- Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cayenne i pieprz ziołowy.

Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę lub w słupki, włożyć do dużego garnka,  podsmażyć na odrobinie oliwy dodać pokrojoną w kostkę cebule i na koniec czosnek. Zaleć bulionem warzywnym dusić około 1,5- 2 godziny.  Po godzinie dodać passate. pokroić w kostkę paprykę
i pomidory dodać do reszty. Dorzucić przyprawy. Podawać z mini kluskami śląskimi. Duża ilość u nas bo uwielbiamy.
Przepis na kluski śląskie: Ugotować ziemniaki, przecisnąć ciepłe przez praskę. Wystudzić  wyłożyć nimi miskę uklepać podzielić na 4 części wyjąć 1 część i na jej miejsce wsypać maki ziemniaczaną dodać jajko i ta wyjętą cześć zmieników i razem wszystko wymieszać kulać malutkie kluseczki, układać na podsypanej mąką stolnicy. Wrzucać do garnka z gotującą wodą i czekać aż wypłyną gotować jeszcze z 3-4 min.

#obiad #bogracz #kluski #kluskiśląski #mięsowołowe #miesąwieprzowe #pomidory #papryka #ziemniaki









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz