czwartek, 15 października 2015

Babeczki MOCNO Jaglane z masą jabłkową ( 13 miesięcy)

Warstwowe babeczki MOCNO Jaglane z masą jabłkową
Składniki:
- Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- Pół szklanki suchej kaszy jaglanej;
- 2 duże jabłka;
- łyżeczka cynamonu
- Garść wiórek kokosowych;
- 3 namoczone daktyle;
- Garść żurawiny ;
- 4 łyżki mascarpone;
- sok z 1 pomarańczy;
- 8 sztuk orzechów laskowych;
- kawałek foli aluminiowej Emotikon wink
Wykonanie:
Kasze jaglana ugotować.Po ugotowaniu umieścić w foremkach na muffinki u mnie wyszło 13 szt. Następnie obrać i zetrzeć na grubych oczkach jabłka do nich dodać cynamon,drobno posiekaną żurawinę i pokrojone daktyle wymieszać.Jest to kolejna nasza warstwa czyli na ugotowaną jaglaną masę wkładamy jabłkową, ugniatamy i przystępujemy kokosem.Smarujemy cieńką warstwą serka mascarpone na warstwę jabłkową.Po czym wsypujemy surową kasze jaglaną (uprzednio umyta)znowu ugniatamy. Do każdej z babeczek wlewamy uprzednio wyciśnięty sok z pomarańczy( u mnie wyszło po około 3 łyżeczki do każdej babeczki) i układany poszatkowane orzechy laskowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, babeczki przykrywamy folia aluminiową aby kasza surowa nam się nie spaliła i zapiekamy w piekarniku około 30 min. (termoobieg ). Czekamy aż wystygną i wyciągamy.Ja piekłam w sylikonowych foremkach.Pycha u nas szybko zniknęły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz