czwartek, 8 października 2015

Brownie z kaszą jaglaną i bananami ( 12,5 miesięcy )

Składniki:
- 1 banan;
- 1 szklanka kaszy jaglanej;
- 2 łychy jogurtu naturalnego + 2 łychy greckiego
- 5 łych syropu klonowego;
- 2 jajka
- 1/3 szklanki kakao ( dla dzieci powyżej roku oczywiście) dla mniejszych karobu
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować - zalać 2 szklankami wody i gotować ok.15 min,aż wchłonie całą wodę. Do przestudzonej kaszy dodać banana, kakao (karob), jogurty, syrop klonowy oraz żółtka, które wcześniej oddzielamy od białek zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do reszty powoli łyżką, kilka razy zamieszać delikatnie. Przełożyć do foremek - u mnie foremka małe kwadraciki oraz pozostałą część wlałam do silikonowej formy 6 sztuk do muffinek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/ dół) i piec na środkowej kratce przez 40 min.
Dzisiaj podałam z malinami, jednak tak naprawdę przygotowałam je na jutrzejszy poczęstunek dla dzieci więc zapewne jutro powstanie do niech jakiś pyszny dodatek: masa, krem, polewa itp;)
Inspirowałam się blogiem Grace, jednak dodałam kilka składników
i proporcji od siebie, metodą prób i błędów wyszło;-)
‪#‎kaszajaglana‬ ‪#‎brownie‬ ‪#‎deser‬ ‪#‎słodycze‬ ‪#‎babeczki‬ ‪#‎banan‬ ‪#‎maliny‬‪#‎zdrowe‬ ‪#‎jogurt‬

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz