czwartek, 8 października 2015

Muffiny „SZ” Szparagowo-Szpinakowe ( 14 miesięcy )

Inspiracja stroną magia-gotowania bardzo zmodyfikowana i wyszło
Składniki:
- 1/2 opakowania szpinaku;
- 4 szparagi zielone;
- 350 g mąki pszennej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 duże jajka;
- 60 ml oleju;
-250 ml jogurtu naturalnego;
-125 g sera feta;
-1/2 kulki mozarelli;
-1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C. Foremki na muffiny smarujemy masłem.
W rondelku umieszczamy szpinak, oraz pokrojone drobno szparagi dodajemy odrobinę wody, pieprzu i dusimy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody - rękoma lub za pomocą sitka lub gazy. Siekamy ser feta oraz mozzarelle kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kursuje. W drugiej ubijamy trzepaczką jajka z jogurtem i oliwą. Zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając szpinak, szaragi i sery.Foremki napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))
‪#‎muffiny‬ ‪#‎muffinki‬ ‪#‎babeczki‬ ‪#‎szpimak‬ ‪#‎nawynos‬ ‪#‎szparagi‬ ‪#‎naspacer‬‪#‎serfeta‬ ‪#‎mozarella‬ ‪#‎śniadanie‬ ‪#‎obiad‬ ‪#‎kolacja‬ ‪#‎przekąska‬‪#‎podwieczorek‬




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz