...z podanych składników wyszły nam dwa mniejsze omlety
Składniki:
• 1 mała cebulka;
• ½ czerwonej papryki;
• 1 łyżka mąki u mnie owsiana;
• 5 dużych pieczarek ( dla dziecia po 1 r.ż.);
• 4 listki szczawiu;
• 4 jajka;
• pieprz, kurkuma,pietruszka po szczypcie;
• ¼ kostki Ser cheddar ( z 200 g);
• ½ kostki sera mozzarella ;
• masło klarowane do smażenia;
Wykonanie:
Cebule oraz paprykę pokroić w kostkę drobną, pieczarki w półplasterki, natomiast.
Szczaw pokroić w cienkie plasterki i wrzucić wraz z cebulką w pierwszej kolejności na patelnie. Cebulkę a po 1 min - szczaw.
Jajka roztrzepać, dodać przyprawy oraz startą mozzarelle oraz cześć cheddara. Dokładnie wymieszać jajkami. Wlać masę jajeczną z przyprawami, mąką i serami.Na górę wrzuci paprykę czerwona i lekko przemieszać. Smażyć omlet na małym ogniu w ten sposób przez około 3-4 minuty.
Następnie przewrócić go za pomocą dwóch lub trzech łopatek lub użyć do tego drugiej patelni bądź talerza –podsmażyć z drugiej strony przez około 2-3 minuty. Po odwróceniu omleta na drugą stronę ułożyć na wierzchu resztę startego sera żółtego aby się roztopiły.
#omlet #warzywny #śniadanie #kolacja #szczaw #cheddar #mozzarella #jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz