a o Letycji już nawet nie wspomnę. Do śniadania, obiadu i kolacji sobie zażyczyła to ciacho
Składniki:
- 4 większe marchewki;
- 2 szklanki maki tortowej;
- 4 jajka;
- ½ szklanki słonecznika;
- garść orzechów nerkowca;
- 2 łyżki syropu z buraka;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżka cynamonu
- ¼ szklanki oleju słonecznikowego;
- garść rodzynek.
Polewa :
-2 łyżki oleju kokosowego,
-1 łyżka kakao;
-1 łyżka miodu.
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno po czym dodać żółtka i wymieszać kolejno dodawać startą na dużych oczkach marchewkę i wymieszać. Dodać olej i syrop z buraka. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.Ostudzić. Do masy dodać bakalie pokrojone orzechy nerkowca, rodzynki i słonecznik oraz suche składniki mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamon.
Wszystko wlać do wysmarowanej masłem formy okrągłej i do Pieca nagrzanego do 180 na czas 35-40 min Góra/Dół
Jak wystygnie to przygotowujemy polewę. Olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( garnek z nad garnkiem z wodą) dodajemy po rozpuszczeniu kakao i mieszam. Jak lekko ostygnie mieszamy z miodem. Polewamy na ostudzonego okrąglaka ;P;)
#ciasto #marchewkowe #marchewka #słonecznik #bakalie #jajka #deser #słodycze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz