czwartek, 15 października 2015

Muffiny jaglano-"dmuchano"-amarantusowe ( 13 miesięcy )

Składniki:
-1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej BIO;
-1 szklanka płatków z nasion amarantusa;
-2 łyżki płatków owsianych;
-1 łyżka mąki kokosowej;
-3/4 szklanki wiórków kokosowych;
-1/2 łyżeczki sody;
- 2 jajka;
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
-1/2 szklanki jogurtu typu greckiego;
-1 banan;
-1 łyżeczka syropu klonowego.
Wykonanie:
Tradycyjnie mieszamy suche składniki razem w tym przypadku: ekspandowana kasza jaglana, płatki z nasion amarantusa,płatki owsiane,wiórki kokosowe, mąka kokosowa, soda. Mokre składniki łączymy w drugiej misce: banan, jogurt, jajka, syrop klonowy. Po czym lekko blendujemy. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Mieszamy
i umieszczamy w foremkach na muffinki u mnie sylikonowe. U mnie z podanych proporcji wyszło 16 muffinek. Wkładamy do uprzednio nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 15 min do zarumienienia. Sa rewelacyjne w smaku, ja uwielbiam kokosowy smak a jego w tych muffinkach z pewnością nie brakuje. Płatki nasion amarantusa rewelacyjnie łącza się ze smakiem kokosa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz