Składniki:
– 1 szklanka mąki żytnia 2000 razowa (BIO);
– ½ szklanki mąki gryczanej;
– 1 łyżka słodziwa stewi
– ½ kostki zimnego masła ;
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, )
– jajko;
– duża garść płatków migdałowych.
– 1 szklanka mąki żytnia 2000 razowa (BIO);
– ½ szklanki mąki gryczanej;
– 1 łyżka słodziwa stewi
– ½ kostki zimnego masła ;
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, )
– jajko;
– duża garść płatków migdałowych.
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Ja zrobiłam to w naczyniu blendera do szatkowania. Najpierw utarłam masło z jajkiem i słodziwem, dorzucając garść płatków migdałowych. Następnie stopniowo dodałam mąki wymieszane z proszkiem i utarłam na jednolitą masę. Zawinęłam w folie spożywcza i włożyłam do lodówki na 1 godz. Następnie wyjęłam , rozwałkowałam przekładając na wierzchnią stronę ciasta papier do pieczenia aby mi się nie przyklejało do wałka (mam drewniany) i wycinałam foremkami pełnoziarniste ciacha Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni włożyłam na środkową półkę i zapiekałam około 18 min ( do zarumienienia ) ilość minut zależy od grubości ciasteczek.
Wszystkie składniki zagnieść. Ja zrobiłam to w naczyniu blendera do szatkowania. Najpierw utarłam masło z jajkiem i słodziwem, dorzucając garść płatków migdałowych. Następnie stopniowo dodałam mąki wymieszane z proszkiem i utarłam na jednolitą masę. Zawinęłam w folie spożywcza i włożyłam do lodówki na 1 godz. Następnie wyjęłam , rozwałkowałam przekładając na wierzchnią stronę ciasta papier do pieczenia aby mi się nie przyklejało do wałka (mam drewniany) i wycinałam foremkami pełnoziarniste ciacha Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni włożyłam na środkową półkę i zapiekałam około 18 min ( do zarumienienia ) ilość minut zależy od grubości ciasteczek.
#ciastka #kruche #zdrowe #pełnoziarniste #żytnie #podwieczorek #deser#przekąska #nawynos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz