niedziela, 9 sierpnia 2015

Mocno zielona wiosenna jarmużowo-groszkowa zupa ( 12 miesięcy )

Posiłkowałam się przepisem z Blogu Kwestia Smaku
http://www.kwestiasmaku.com/…/zupa_z_jarmuzu_i…/przepis.html
Składniki:
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1,5 litra bulionu jarzynowego (u mnie eko);
- 1/2 opakowani mrożonego zielonego groszku (około 125 g);
- 1/2 opakowani mrożonej marchewki
(około 125 g);
- łyżeczka przyprawy curry w proszku;
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego;
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu;
- czarnuszka;
- łyżeczka masła klarowanego;
- 200 g świeżego jarmużu;
- 350 ml mleka kokosowego w puszce;
-3 jajka
Wykonanie:
Drobno pokroić cebule i czosnek, zarumienić na kilku kroplach masła klarowanego. Wlać bulion i zagotować. Dodać rozmrożony uprzednio groszek i marchewkę i gotować do miękkości około 5 minut, Następnie dodać przyprawy: curry, kmin rzymski oraz świeżo zmielony pieprz.
Kolej na jarmuż opłukać i oderwać zielone liście od twardszej części. Przełożyć do garnka z resztą składników, wymieszać i gotować przez dosłownie chwilkę. Zupę zmiksować blenderem długo ( około 5 min) aż wszystko się zmiksuje, dolewać mleko kokosowe . Gotować na małym ogniu kilka minut.
W międzyczasie przygotowuje jajka wbijam po jednym do małych plastikowych miseczek i wkładam do piętrowego parowara ( mam garnek z sitkiem) i paruje około 10 min. Zupę posypuje czarnuszką i dodaje jajuszko Emotikon wink
‪#‎jarmuż‬‪#‎groszek‬‪#‎marchewka‬ ‪#‎mlekokokosowe‬‪#‎jajko‬‪#‎obiad‬‪#‎zupa‬,‪#‎warzywa‬


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz