Składniki:
- ok.1 kg ziemniaków
- 4 bulwy topinamburu,;
- 1 jajko;
- 5 - 6 łyżek skrobi kukurydzianej;
- 3 łyżki mąki kukurydzianej i trochę do podsypania ;
- 2 garści świeżego szpinaku;
- 1 łyżka masła;
- 4 ząbki czosnku ;
- pieprz.
- ok.1 kg ziemniaków
- 4 bulwy topinamburu,;
- 1 jajko;
- 5 - 6 łyżek skrobi kukurydzianej;
- 3 łyżki mąki kukurydzianej i trochę do podsypania ;
- 2 garści świeżego szpinaku;
- 1 łyżka masła;
- 4 ząbki czosnku ;
- pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki oraz topinambur obrać i uparować (mi zostało z obiadu ). Następnie przecisnąć przez praskę. Zostawić do wystygnięcia. Czosnek obrać, drobno posiekać. Szpinak opłukać, dokładnie odsączyć. Pokroić dość drobno. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko poddusić. Następnie wrzucić szpinak, popieprzyć do smaku. Odstawić do ostudzenia. Do zimnych ziemniaków dodać mąki, jajko, bazylię, ostudzony szpinak.. Wyrobić na gładkie ciasto. Następnie podzielić na części i zrolować. Pokroić ukośne kluski i wrzucać do o wrzącej wody. Gotować ok. 2 - 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić i przelać zimną wodą. Najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam nam szybki sos pomidorowy z zblendowanych i przyprawionych pomidorów i bazyli oraz jogurtu naturalnego. Można polać odrobiną masełka .
Ziemniaki oraz topinambur obrać i uparować (mi zostało z obiadu ). Następnie przecisnąć przez praskę. Zostawić do wystygnięcia. Czosnek obrać, drobno posiekać. Szpinak opłukać, dokładnie odsączyć. Pokroić dość drobno. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i lekko poddusić. Następnie wrzucić szpinak, popieprzyć do smaku. Odstawić do ostudzenia. Do zimnych ziemniaków dodać mąki, jajko, bazylię, ostudzony szpinak.. Wyrobić na gładkie ciasto. Następnie podzielić na części i zrolować. Pokroić ukośne kluski i wrzucać do o wrzącej wody. Gotować ok. 2 - 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić i przelać zimną wodą. Najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam nam szybki sos pomidorowy z zblendowanych i przyprawionych pomidorów i bazyli oraz jogurtu naturalnego. Można polać odrobiną masełka .
#kopytka #szpinak #topinambur #obiad #kolacja #jogurt #kukurydziana#bezglutenowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz