niedziela, 9 sierpnia 2015

Wegańska zupa ziemniaczano - jarmużowa ( 11 miesięcy )


Składniki:
- 1 łyżka oliwy;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 500 g ziemniaków;
- 750 ml bulionu warzywnego ;
- 100 g jarmużu;
- łyżeczka papryki wędzonej;
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Wykonanie:
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości ziemniaków przez ok. 15-20 minut. ( u mnie tylko 6 min bo w szybkowarze)
Wyłowić z zupy około szklanki ziemniaków a resztę zblendować na krem, włożyć z powrotem odłożone ziemniaki oraz pokrojony na kawałeczki jarmuż (bez twardych łodyżek).
Wymieszać, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut. Podawać posypane wędzoną papryka.
Inspiracja blogiem Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz