Składniki:
- 8 średniej wielkości buraków;
- 1 kwaśne jabłko;
- 1 mała cebula;
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego;
- 1 cytryna;
- 1 łyżka oliwy czosnkowej;
- 1/2 ser typu bałkańskiego;
- 1/2 natki pietruszki;
- 1/2 szklanki ziarna amarantusa;
- 1 kwaśne jabłko;
- 1 mała cebula;
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego;
- 1 cytryna;
- 1 łyżka oliwy czosnkowej;
- 1/2 ser typu bałkańskiego;
- 1/2 natki pietruszki;
- 1/2 szklanki ziarna amarantusa;
Wykonanie:
Buraki wyszorować i osuszyć. Każdego buraka owiń w srebrną folię. Piec w piekarniku przez 1,5 godz w 180 stopniach
Kolejno, obierz i pokrój buraki w kostkę. Jabłko obierz i pokrój w duża kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki) i zeszklij ją na maśle.
Dodaj pokrojone buraki, plasterki czosnku i przesmaż chwilę. Dodaj pokrojone jabłko.Zalej bulionem, gotuj wszystko ok. 15 minut, aż jabłko i buraki będą miękkie.
Zmiksuj całość blenderem, jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu.
Dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, oliwę czosnkową, pieprz do smaku.
Zagotuj wszystko.
Zetrzyj ser na grubej tarce, natkę pietruszki posiekaj.
Zupę krem z buraka podawaj pospaną tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Ugotować amarantus. Dodawać na koniec do zupy
Buraki wyszorować i osuszyć. Każdego buraka owiń w srebrną folię. Piec w piekarniku przez 1,5 godz w 180 stopniach
Kolejno, obierz i pokrój buraki w kostkę. Jabłko obierz i pokrój w duża kostkę. Czosnek pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka (w półplasterki) i zeszklij ją na maśle.
Dodaj pokrojone buraki, plasterki czosnku i przesmaż chwilę. Dodaj pokrojone jabłko.Zalej bulionem, gotuj wszystko ok. 15 minut, aż jabłko i buraki będą miękkie.
Zmiksuj całość blenderem, jeśli zupa jest za gęsta, dolej więcej bulionu.
Dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny, oliwę czosnkową, pieprz do smaku.
Zagotuj wszystko.
Zetrzyj ser na grubej tarce, natkę pietruszki posiekaj.
Zupę krem z buraka podawaj pospaną tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Ugotować amarantus. Dodawać na koniec do zupy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz