Uwielbiam kokos, i praliny rafaello. MOżna juz zauważyć, ze córka lubi kokos po mamuni ;)
Pora więć na coś zdrowego, zrobiłam kuleczki, które też może jeść córeczka. Młodszym dzieciaczkom można zrobić kulki bez niespodzianki (wkładki orzecha, migdała ) Letycja 11 miesięcy
Emotikon win
Składniki:
- kostka twarogu 250 g;
- 2 łyżki stewi bądź innego słodziwa;
- 1 łyżka serka mascarpone;
- 1 łyżka jogurtu typu greckiego;
- ¼ szklanki płatków migdałowych;
- ¼ szklanki wiórek kokosowych;
- 1 sucha bułka pszenna;j
- całe orzechy laskowe, 20 sztuk (nie miałam migdałów aby wiernie skopiować znane Rafaello 😔 )
- kostka twarogu 250 g;
- 2 łyżki stewi bądź innego słodziwa;
- 1 łyżka serka mascarpone;
- 1 łyżka jogurtu typu greckiego;
- ¼ szklanki płatków migdałowych;
- ¼ szklanki wiórek kokosowych;
- 1 sucha bułka pszenna;j
- całe orzechy laskowe, 20 sztuk (nie miałam migdałów aby wiernie skopiować znane Rafaello 😔 )
Wykonanie:
Twaróg utarłam w blenderze (pojemnik do szatkowania) z jogurtem i serkiem mascarpone oraz słodziwem (stewią). Bułkę zblendowałam na praktycznie pyłek, dodałam do tego drobno posiekane płatki migdałowe uprzednio uprażone na suchej patelni. Kolejno: wsypałam do masy twarogowej, dokładnie wymieszałam. Dosypać wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wstawić do lodówki na ok. 10 minut. W miedzyczasie sparzyć wrzątkiem orzechy laskowe ( migdały) i obrać je ze skórki.
Wyjąć masę z lodówki. Z masy nabierać porcje, formować placuszki, na każdym układać orzech laskowy na środku i zlepić kulając kulkę wielkości pralinki rafaello. Wiórki kokosowe wsypać do miseczki, obtoczyć w nich przygotowane kulki. Kulki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę. Przechowywać w lodówce Pyszności Emotikon smile
#kokos #deser #słodycze #kulki #twaróg #rafaello #mascarpone#kokosanki
Twaróg utarłam w blenderze (pojemnik do szatkowania) z jogurtem i serkiem mascarpone oraz słodziwem (stewią). Bułkę zblendowałam na praktycznie pyłek, dodałam do tego drobno posiekane płatki migdałowe uprzednio uprażone na suchej patelni. Kolejno: wsypałam do masy twarogowej, dokładnie wymieszałam. Dosypać wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wstawić do lodówki na ok. 10 minut. W miedzyczasie sparzyć wrzątkiem orzechy laskowe ( migdały) i obrać je ze skórki.
Wyjąć masę z lodówki. Z masy nabierać porcje, formować placuszki, na każdym układać orzech laskowy na środku i zlepić kulając kulkę wielkości pralinki rafaello. Wiórki kokosowe wsypać do miseczki, obtoczyć w nich przygotowane kulki. Kulki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę. Przechowywać w lodówce Pyszności Emotikon smile
#kokos #deser #słodycze #kulki #twaróg #rafaello #mascarpone#kokosanki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz