poniedziałek, 10 sierpnia 2015

w/sadzone jajko w serową tarte Emotikon wink Emotikon tongue
Składniki
na mini tarte u mnie 12 cm każda, sztuk 3:
- 3 łyżki otrąb gryczanych (nie mielimy);
- 3 łyżki mąki gryczanej;
- ok. 150 g twarogu u mnie tłusty;
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżki cebulki suszonej;
- 6 łyżki mleka;
- 3 łyżeczka suszonej pietruszki;
Składniki na "wkładkę":
- 3 jajka;
- 1/2 kiełbaski drobiowej;
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku;
- pieprz świeży;
Wykonanie:
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni, w misce dokładnie wymieszałam i roztarłam widelcem wszystkie składniki na 3 mini tarty. Ciasto wklepałam w małą formę silikonową podnosząc brzegi do góry. Wstawiłam do piekarnika na 10 min.
Na dno zapieczonej tarty ułożyłam posiekaną w kosteczkę kiełbasę, wbiłam na to po jajeczku, doprawiłam solą i pieprzem, a na koniec posypałam posiekanym szczypiorkiem. Zapiekałam przez kolejne 20 min.
Tak naprawdę możemy wsad/wkładkę zrobić dowolna wg inwencji Emotikon winkpolecam spód bo naprawdę dobry jest, no i kombinacja z w/sadzonym jajkiem też z powodzeniem może być zarówno śniadaniowa jak i obiadowa. Moje dziecko bardzo się zajadało. My dorośli również. Bardzo sycące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz