poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Babty z polentą, chipsy jarmużowe z sosem tahini ( 12 miesięcy )

Składniki:
- 2 bataty średnie
- zioła dalmatyńskie
- łyżeczka oliwy z Bazyli
- 2 łyżeczki polenty
- jarmuż 3 garście (wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia )
- papryka wędzona 2 łyżeczka+ oliwa bazyliowa
sos:
-3 łyżeczki pasty tahini (własnej roboty)
-1/2 soku z cytryny
- czubek łyżeczki płatków chili
- 3 łyżeczki syropu klonowego
Wykonanie:
Bataty surowe przyprawione (zioła dalmatyński+oliwa z bazylii) zostały mi z wczoraj wiec aby je urozmaicić smakowo dodałam dwie łyżeczki polenty wymieszałam i wstawiłam do piekarnika. Smak fenomenalny.
Liście jarmużu umyć i wysuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 3 cm. Wsypać liście do worka foliowego wlać dwie łyżeczki oleju z bazylii oraz dwie łyżeczki papryki wędzonej- wymieszać.
Rozłożyć bataty jak i liście jarmużowe na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Chipsy jarmużowe na 7 min max, natomiast bataty pozostają w piekarniku jakieś 25-30 min.
Kolej na sos w/w składniki sosu zblendować i polewać nim zarówno liście chipsy jarmużowe jak i bataty z polentą. Pyszne naprawdę ! Polecam
Informacje zaczerpnięte z różnych blogów kulinarnych m.in Jadłonomia, obłędnie zdrowa kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz