Ciasto
-125 g mąki pszennej;
- 65 g zimnego masła;
- 1 malutkie żółtko;
- 1,5 łyżki wody
-125 g mąki pszennej;
- 65 g zimnego masła;
- 1 malutkie żółtko;
- 1,5 łyżki wody
Nadzienie:
-250 g topinamburu;
-125 g pół opakowania sera risotta
-1 jajko;
- ½ łyżki gałki muszkatołowej;
-1 łyżka oleju z orzecha włoskiego;
-250 g topinamburu;
-125 g pół opakowania sera risotta
-1 jajko;
- ½ łyżki gałki muszkatołowej;
-1 łyżka oleju z orzecha włoskiego;
W misce umieszczamy mąkę. Dodajemy masło i siekamy. Wrzucamy żółtko i wlewamy wodę. Szybko ugniatamy aż uzyskamy jednolite ciasto, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę do tary, obciążamy ja zrobiłam to monetami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 st. C. przez ok. 15 minut. Ostudzamy.
Na patelni z olejem orzechowym podpiekamy chwilę (około 5 min) pokrojony w drobną kostkę topinambur. Studzimy. W misce chwilę miksujemy ricottę, jajka, gałka muszkatołowa. Na podpieczonym spodzie układamy topinambur, zalewamy je masą serową, wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze ok. 50 minut.
#tarta #minitarta #tartaletki #obiad #przekąska #ricotta #topinambur#kruche
Na patelni z olejem orzechowym podpiekamy chwilę (około 5 min) pokrojony w drobną kostkę topinambur. Studzimy. W misce chwilę miksujemy ricottę, jajka, gałka muszkatołowa. Na podpieczonym spodzie układamy topinambur, zalewamy je masą serową, wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze ok. 50 minut.
#tarta #minitarta #tartaletki #obiad #przekąska #ricotta #topinambur#kruche
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz