niedziela, 9 sierpnia 2015

Amur w ziołach z frytkami warzywnymi +szczypiorkowe Pesto (15 miesięcy )

Mąż, wędkarz z zamiłowania przyniósł kilka dni temu swe zdobycze m.in. Amura do domu. Zatem przyszła pora na "Amora" Emotikon wink ma białe, soczyste, jędrne mięso, dość tłuste i średnioościste. Nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia i marynowania.
Mama i Letycja miały go w odsłonie piekarnikowej 😉 natomiast tata smażonej 😉 Letycja jak nigdy zajadała się mięciutkim, wilgotnym w środku białym mięsem ryby ciągle żądając dokładki … to cieszy :))
Składniki:
- Amur dzwonki i brzuszki;
- zioła do marynaty: świeży tymianek i mięta ( 2 listki) pieprz, sok z ½ cytryny, woda
- seler, pietruszka, marchewka, batat, młody. ziemniaczek(zioła +oliwa)
- Szczypiorek gruby,
- orzeszki nerkowca
- olej z pestek dyni
Wykonanie:
Anura umyć osuszyć i natrzeć marynatą ziołową z posiekanego tymianku i mięty oraz pieprzu i soku z cytryny oraz wody zalaćl
i odstawić do lodówki na min 1 h. Kolejno umyć obrać i pokroić w słupki i talarki warzywa po czym włożyć do worka i wyszelątać wraz z oliwą i ziłami u mnie prowansalski i pieprz oraz olej. Odłożyć do przegryzienia się smaku.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
Pesto szczypior gruby umyć obrać włożyć do blender dodać orzechy nerkowca oraz olej z pestek dyni zmiksować - mamy Pesto do warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym warzywa rozłożyć na papierze do pieczenia i umieścić w piekarniku piec około 30 min od czasu do czasu przewracając warzywa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz