niedziela, 9 sierpnia 2015

Pierogi szpinakowe z bogatym kolorowym farszem ( 13 miesięcy )


Składniki:
- Ciasto produkcji męża ( robił mąż więc o komplet składników jeszcze ewentualnie dopytam):
- 1 kg mąki pszennej;
- 1 szklanka ciepłej wody ;
- 1 jajko;
- garść szpinaku.
Farsz:
-2 piersi z kurczaka;
-2 garście jarmużu;
-5 suszonych pomidorów;
-8 sztuk pieczarek ( dla dziecia powyżej roku,)
- ½ szklanki startego sera Cheddar
- 1 mała cebula;
- 3 łyżki masła.
Wykonanie:
Na stolnicy usyp kopczyk z mąki(część mąki pozostaw sobie na podsypywanie przy wałkowaniu). Wydrąż w nim dołek, a do niego wlej szklankę ciepłej wody i wbij jajko. Delikatnie zagnieć ciasto, wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie i jednolite. W trakcie zagniatania, aby nie przyklejało się do stolnicy, podsypuj ciasto mąką. Pod koniec wyrabiania dodaj poszatkowany drobno szpinak. Wyszło nam ciasta na 3 obiady tak, że można zrobić wg uznania.
Pierś z kurczaka uparować, następnie pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Pomidory suszone też kroimy w kosteczkę. Pora na pieczarki: dokładnie myjemy i również drobno kroimy. Wrzucamy je na patelnie z odrobiną masła klarowanego i dusimy aż wyparuje woda. Dodajemy pomidorki i kurczaka chwile dusimy około 3 min i dodajemy drobno szatkujemy jarmuż (bez środkowych twardych łodyżek) dodajemy do reszty składników i 2 minutki dusimy. Po zdjęciu z ognia łączymy
z startym serem.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mące, wykrawamy szklanką koła. Łyżką nakładamy na środek koła farsz i zawijamy, ściskając mocno brzegi aby się nie rozkleiły. Wrzucamy na gotująca się wodę, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu około 2-3 minuty. Serwujemy z roztopionym masełkiem z cebulką.
Rodzinnym obiad wykonany przez mamę i tatę ze smakiem zjedzony.Wiec polecamy też spróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz