niedziela, 9 sierpnia 2015

Na wielki upał proponuje Wiśniowo-migdałową tarte ( 16 miesięcy )

Składniki:
Ciasto:
-150 g mąki pszennej;
-100 g mąki ziemniaczanej;
-150 g zimnego masła;
- 2 jajka.
Kruszonka:
- 6 łyżek pokruszonych płatków migdałowych;
 - 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru kokosowego;
- 50 g lekko miękkiego masła.
Środek:
- 1 kg wydrylowanych wiśni;
- 3 łyżki  cukru kokosowego;
-15 sztuk suszonych daktyli.

Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie włożyć do miski i posypać cukrem kokosowym, odstawić.
Przesiać obie mąki. Zrobić wgłębienie na środku dodać jajka. Następnie dodać zimne masło i całość posiekać nożem, tak żeby masło było bardzo rozdrobnione i połączyło się z resztą składników. Szybko zagnieść z ciasta kulkę,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min 30 minut.
Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki zmieszać ze sobą i rozetrzeć w palcach, tak aby powstała konsystencja kruszonki i do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować go i umieścić w foremce na tarte wykleić.Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut, do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, żeby lekko się podpiekł. Po tym czasie na ciasto wykładamy wiśnie i na dodajemy pokrojone drobno daktyle i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut, az do lekkiego zarumienienia nie spalenia ;)
#tarta #wiśnie #migdały #daktyle #deser #ciasto #podwieczorek








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz