poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Mini tarta malinowa z ricottą ( 15 miesięcy )

Ciasto
-125 g mąki pszennej;
- 65 g zimnego masła;
-1,5 łyżki stewi;
- 1 malutkie żółtko;
- 1,5 łyżki wody
-125 g pół opakowania sera risotta
Nadzienie:
-1 jajko;
- 1 łyzeczka stewi
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z ½ cytryny
- maliny sztuk około 15 wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, słodziwo. Dodajemy masło i siekamy. Wrzucamy żółtko i wlewamy wodę. Szybko ugniatamy aż uzyskamy jednolite ciasto, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy formę do tary, obciążamy ja zrobiłam to monetami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 st. C. przez ok. 15 minut. Ostudzamy. W misce chwilę
( do połączenia się składników) miksujemy ricottę, jajka, słodziwo, sok i skórkę z cytryny. Na podpieczonym spodzie układamy maliny i borówki, zalewamy je masą serową, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze ok. 40-50 minut.
‪#‎tarta‬ ‪#‎ricotta‬ # cytryna ‪#‎deser‬ ‪#‎kruche‬ ‪#‎słodycze‬ ‪#‎maliny‬ ‪#‎ciasto‬‪#‎tartaletki‬





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz