poniedziałek, 10 sierpnia 2015

PANNUKAKKU pieczony fiński naleśnik z jogo sosem z kozieradką ( 16 miesięcy )

Składniki:
-2 szklanki mleka;
- 1 szklanka mąki;
- 2 jajka;
- 1 łyżka syropu klonowego;
- 2 łyżki stopionego masła, przestudzonego;
- 16 talarków banana.
Sosik mój :
- ½ szklanki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki mascarpone;
- 1 łyżka mleka;
- Garść kozieradki;
-1 łyżeczka syropu klonowe.
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy przesianą mąkę, masło i syrop klon. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Wrzucamy gdzieniegdzie niedbale plasterki banan. Ciasto ma być rzadkie, takie jak na cienkie naleśniki. Dno dużej blachy bądź naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 20-30 minut w temp. 220 stopni (bez termoobiegu). W trakcie pieczenia ciasto zacznie się unosić, po wyjęciu z piekarnika opadnie. Nie jest suche w środku będzie wilgotne. Po wystygnięciu robi się zwarte. Można wziąć na wynos tak jak my zabraliśmy bo zostało nam ze śniadanka ;);)
Sosik wymyśliłam następujący: Do jogurtu dodajemy serek i syrop, mleko oraz uprażoną na suchej patelni i ostudzona kozieradkę.-Pycha!
Przepis zaczerpnięty z bloga Filozofia Smaku jednak zmodyfikowany pod naszą grupę Emotikon wink
‪#‎naleśnik‬ ‪#‎pieczonalesnik‬ ‪#‎banany‬ ‪#‎Pannukakku‬ ‪#‎śniadanie‬ ‪#‎kolacja‬‪#‎deser‬ ‪#‎nawynos‬








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz