poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Dla Tatusia wczorajsza Lniana Tartusia ( 15 miesięcy )

Składniki na spód:
- 1 szklanka mielonego Lnu;
- 5 łyżek mąki kokosowej;
- 2 jajka;
Na krem:
- 1,5 kostki zmielonego twarogu
- 2 łyżki stewi
- 1 laska wanilii (jej ziarenka)
- 4 łyżeczki żelatyny;
- 150 g wody ciepłej do żelatyny;
Do dekoracji:
- ½ szklanki truskawek;
- migdały w płatkach do posypania
- kakao do posypania
- płatki kokosowe;
- kawałek ananasa do pokrojenia w kostkę;
Wykonanie:
Mielony len mąkę kokosową i jajka połączyć ze sobą i zagnieść ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykleić wysmarowaną olejem kokosowym uprzednio oraz posypaną kaszą manną foremkę na tratę. Piec w 180 stopniach około 15 min. Wychodzi dość twarda. Następnym razem skrócę pieczenie do 5-10 min. Odstawić do ostygnięcia. Kolej na masę. Żelatynę rozpuścić w wodzie ciepłej i zostawić do lekkiego napęcznienia. Ser zblendować wraz z ziarenkami z jednej laski wanilii oraz ze stewią. Dodać żelatynę wymieszać i włożyć na chwilę do lodówki. Po 5 min. Nałożyć mase serową na tartę. Udekorować owocami posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami i płatkami kokosa. Oraz posypać kakao







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz