niedziela, 9 sierpnia 2015

Tartaletki i muffinki z ciasta na pierogi ( 13 miesięcy )


  • Z racji tego, że zostało nam sporo ciasta na pierogi ze szpinakiem z poprzedniego dnia. Postanowiłam wykorzystać nowo zakupione foremki na małe tarty i spróbować zapiec owe ciasto. Udało się powstały pyszne tartaletki wiec się z Wami dzielę.
    Składniki:
    - Ciasto na pierogi (przechowywane w lodówce w foli spożywczej) dla przypomnienia z :
    - 1 kg mąki pszennej;
    - 1 szklanka ciepłej wody;
    - 1 jajko;
    Wypełnienie tartaletek i muffinek :
    - ¼szklanki śmietany kremówki;
    - ¼ szklanka mleka u nas krowie;
    - ¼ szklanki startego żółtego sera u nas cheddar
    - 2 jajka;
    - szczypta gałki muszkatołowej;
    - garść kiełków rzodkiewki;
    - 1 szklanka roszponki;
    - ½ szklanki jarmużu;
    - ½ papryki czerwonej;
    - ½ szklanki słonecznika;
    - ¼ szklanki pestek dyni;
    - 5 plasterków szynki drobiowej domowej;
    - 4 pomidorki koktajlowe;
    - 2 rzodkiewki;
    - 1 cebulka szalotka;
    - 1 ząbek czosnku;
    - szczypta pieprzu;
    Wykonanie:
    Z pozostałego ciasta rozwałkowanego wycinam koła pod rozmiar foremek, wykrawam i wyklejam dno i ścianki. Wkładam wszystkie do lodówki na 30 min. W międzyczasie przygotowuje warzywa. Wszystkie myje i kroje bardzo drobno. Roszponkę pozbawiam ogonków, a jarmuż grubszych łodyżek, siekam drobno. Łącze dodaje pieprz. Na suchej teflonowej patelni prażę słonecznik i pestki dyni. Jak się zarumienią ostudzam i łączę z warzywami.Czas na nasza zalewę/sos. Mieszam śmietanę z mlekiem i gałka muszkatołową oraz wbijam do nich jajka na koniec dodaje starty ser. Wyjmuje tartaletki i muffnki wypełnione schłodzonym ciastem z lodówki wkładam warzywa lekko ugniatając i zalewam przygotowanym sosem. Zapiekam w nagrzanym do 180 C piekarniku około 20 -25 min
    ‪#‎tartaletki‬ ‪#‎muffinki‬ ‪#‎warzywa‬ ‪#‎jajko‬ ‪#‎obiad‬ ‪#‎kolacja‬ ‪#‎śniadanie‬ ‪#‎tarta‬.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz