niedziela, 9 sierpnia 2015

Krem rzeżuchowy z masłem orzechowym ( 15 miesięcy )

Składniki
- 2 szklanki wyciętych kiełków rzeżuchy (z ogonkami)
- 2 średnie marchewki
- 4 większe ziemniaki
- 1 średnia pietruszka
- ½ selera
- 2 czubate łyżki masła orzechowego;
- 3/4 szklanki quinoa (można zastąpić kaszą jaglaną lub amarantusem)
- 3 listki laurowe
- 1 większa cebula
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz do smaku
- 2 większe ząbki czosnku
- odrobina oliwy
-2 mrożone kostki rosołowe (mojej produkcji)
Wykonanie
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka, zalewam 2 litrami wody (trochę ponad), zagotowuję, dorzucam pozostałe pokrojone warzywa (marchew, pietruszka seler), dorzucam kostki rosołowe i gotuję ok 20 minut dodając w międzyczasie listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Po tym czasie wyjmuję część warzyw (głownie białych) z bulionem i miksuję w blenderze z rzeżuchą i masłem orzechowym, a do warzyw dokładam przepłukane ziarna quinoa i cebulę (obraną, przekrojoną na pół i przypaloną nad palnikiem). Po 10 minutach gotowania warzyw z quinoa dodaję zawartość blendera, mieszam i gotuję całość jeszcze kilka minut. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam jeśli trzeba i wyłączam. Małej podałam z bieluchem
Inspiracja blogiem:
http://wegetarianka.blox.pl/tag…/207735/kielki-rzezuchy.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz