wtorek, 11 sierpnia 2015

Sernik na zimno z potężną dawką sezonowych leśnych jagód na herbacianych biszkoptach ( 16 miesięcy )

Wysokie temperatury sięgają zenitu, zatem ciepłe piekarniki mogą nam dawać popalić Emotikon wink he he ...Moja propozycja na słodycz bez ich użycia to kolejny sernikos na zimno Emotikon wink
Składniki :
- 1 kg sera białego mielonego;
- 200 ml śmietany kremówki 30 %;
- 4 łyżki mascarpone;
- 4 łyżki żelatyny
- ½ szklanki mleka;
-4 łyżki syropu klonowego;
- galaretka dla rodziców bo z tytki Emotikon wink a córka dostała na wierzchu NICO Emotikon wink
- ½ paczki biszkoptów bezglutenowych Eko.
- herbata Hipp wieloowocowa w saszetkach;
- jagody na wierzch ½ szklanki;
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny do sera
Wykonanie:
Tortownicę u mnie średnica 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. W ostygniętej herbacie namaczać biszkopty i wykładać nimi dno tortownicy.
W połowie mleka umieścić żelatynę i odstawić do napuchnięcia. Kolejną połowę podgrzać i dodać do żelatyny wymieszać aby się rozpuściła. Następnie lekkiego ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec mała przepisową ilość mascarpone Emotikon wink. Dodawać stopniowo ser,cytrynę oraz syrop i na końcu lekką tężejącą żelatynę.
Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Układać na górze jagody. Na wierzch wlać wystudzoną lekko tężejącą już galaretkę rozcięci ona zmiksowaną jagodą.
Przechowywać w lodówce.
Sernik dla dorosłych zrobiłam z galaretką maluch zjadł bez galaretki bo łatwo się ją ściąga Emotikon wink






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz