Z ciasta na paluszki, które zaraz dodoam zrobiłam krakersy czyli słone kruche ciasteczka bez soli oczywiście Emotikon wink
Składniki:
- 1 szklanka maki pszennej u mnie pełnoziarnistej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta pieprzu;
- ¼ szklanki wody (60 ml)
- 100 g masła ( ½ kostki czyli 10 dag)
- 1 łyżka suszonej cebuli;
- 1 łyżka suszonego czosnku;
- przyprawy do posypania: czarnuszka, sezam, koperek suszony, słonecznik, pestki dyni.
- żółty ser starty u mnie cheddar
- 1 szklanka maki pszennej u mnie pełnoziarnistej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta pieprzu;
- ¼ szklanki wody (60 ml)
- 100 g masła ( ½ kostki czyli 10 dag)
- 1 łyżka suszonej cebuli;
- 1 łyżka suszonego czosnku;
- przyprawy do posypania: czarnuszka, sezam, koperek suszony, słonecznik, pestki dyni.
- żółty ser starty u mnie cheddar
Wykonanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz pieprzem. Dodajemy masło oraz wodę. Kolejno dodajemy po łyżce suszonej cebulki i czosnku suszonego. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy krakersiki u mnie foremka kwiatuszka. Wiem, wiem krakersy są prostokątne ale my chciałyśmy bardziej fikuśnie więc mamy kwiatuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i posypujemy różnymi przyprawami i startym ser. Pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 C na środkowym poziomie piekarnika góra/dół.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz pieprzem. Dodajemy masło oraz wodę. Kolejno dodajemy po łyżce suszonej cebulki i czosnku suszonego. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy krakersiki u mnie foremka kwiatuszka. Wiem, wiem krakersy są prostokątne ale my chciałyśmy bardziej fikuśnie więc mamy kwiatuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i posypujemy różnymi przyprawami i startym ser. Pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 C na środkowym poziomie piekarnika góra/dół.
#krakersy #przekąska #przekąski #słodycze #przyprawy #słonecznik#mąkapełnoziarnista #kruche #ciasteczka #szybkie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz