Składniki:
- pieczone bataty ( zostały z obiadu) po zblendowaniu wyszła niepełna szklanka);
- serek twarożek z rzodkiewką ( pozostałości po śniadaniu -rzodkiewki brak)
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej;
- 1 żółtko
- garść poszatkowanego jarmużu + druga garść osobno
- 1/2 łyżeczki curry;
- masło klarowane łyżeczka
- zielone pesto roszponkowo-bazyliowe z wczoraj ( przepis wczoraj)
- sok z cytryny
- serek twarożek z rzodkiewką ( pozostałości po śniadaniu -rzodkiewki brak)
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej;
- 1 żółtko
- garść poszatkowanego jarmużu + druga garść osobno
- 1/2 łyżeczki curry;
- masło klarowane łyżeczka
- zielone pesto roszponkowo-bazyliowe z wczoraj ( przepis wczoraj)
- sok z cytryny
Wykonanie:
Danie z serii nic się nie zmarnuje. Bataty po wczorajszym obiedzie -zblendować. Twarożek dzisiejszy śniadaniowy dodaj do batatów dalej blenduj, wbij żółtko, curry i mąkę. Zagnieść wszystko tak aby nie kleiło się w dłoniach, ja zużyłam jakieś 1,5 szklanki pełnoziarnistej. W trakcie wyrabiania ciasta dodaj poszatkowaną garść jarmużu liści bez zgrubień biegnących przez środek.
Posyp mąką stolnicę zrób z ciasta wałki i tnij na kopytka. Układaj na posypanej stolnicy.
Gotuj kopytka w garnku zagotowanej wody przez 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła, wrzuć druga garść jarmuż i podsmaż 2-3 minuty aż zmięknie. Układaj na talerzu kopytka mieszaj z zielonym pesto ( przepis zamieszczony wczoraj), natomiast jarmuż skrop sokiem z cytryny.
#batat #kopytka #jarmuż #obiad #twarożek #ziemniaki #brokuły
Danie z serii nic się nie zmarnuje. Bataty po wczorajszym obiedzie -zblendować. Twarożek dzisiejszy śniadaniowy dodaj do batatów dalej blenduj, wbij żółtko, curry i mąkę. Zagnieść wszystko tak aby nie kleiło się w dłoniach, ja zużyłam jakieś 1,5 szklanki pełnoziarnistej. W trakcie wyrabiania ciasta dodaj poszatkowaną garść jarmużu liści bez zgrubień biegnących przez środek.
Posyp mąką stolnicę zrób z ciasta wałki i tnij na kopytka. Układaj na posypanej stolnicy.
Gotuj kopytka w garnku zagotowanej wody przez 1-2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła, wrzuć druga garść jarmuż i podsmaż 2-3 minuty aż zmięknie. Układaj na talerzu kopytka mieszaj z zielonym pesto ( przepis zamieszczony wczoraj), natomiast jarmuż skrop sokiem z cytryny.
#batat #kopytka #jarmuż #obiad #twarożek #ziemniaki #brokuły
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz