niedziela, 9 sierpnia 2015

Przepiórki z batatami ( 12 miesięcy )

Składniki:
-3 przepiórki ( dla córci, mamy i taty )
- cytryna
- oliwa z oliwek
- zioła u mnie: czosnek, tymianek,rozmaryn,bazylia, mięta,majeranek, szałwia
- bataty 2 duże
- zioła dalmatyński 2 łyżki
Wykonanie:
Przepiórki umyłam osuszyłam i natarłam przygotowaną wcześniej mieszanką ziół z oliwą, do środka ( bo były już wypatroszone) włożyłam po kawałku cytryny razem ze skórką. Odstawiłam do lodówki na noc.
Na następny dzień włożyłam przepiórki do rękawa foliowego. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni i włożyłam je do piekarnika. Piekły się około 1,5-2 godzin. Po połowie czasu pieczenia zrobiłam kilka dziurek w rękawie aby nie eksplodowały Emotikon wink.
Bataty obrałam pokroiłam w słupki jak na tradycyjne frytki, wymieszałam z ziołami dalmatyńskimi czyli zamknęłam w torebce foliowej z zamknięciem
i trzepałam aby wszystkie się obtoczyły w ziołach i oliwie z oliwek, kolejno rozłożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dorzuciłam do przepiórek na wyższe piętro na czas 35-40 min.
Zajadaliśmy się rodzinnie Emotikon wink
‪#‎bataty‬ ‪#‎przepiórka‬ ‪#‎warzywa‬ ‪#‎obiad‬ ‪#‎ziemniak‬ ‪#‎batat‬








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz