niedziela, 17 stycznia 2016

Sernik na piernikowym spodzie ( 21 miesięcy )

Składniki:
- ¼ kostki masła;
- 150-200 g pierników ( nam zostały świąteczne );
- 2 łyżki kakao;
- 700 g sera twaróg do sernika u nas z wiaderka;
- 5 jajek;
- 3 łyżki maki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- ¾ kostki miękkiego masła;
- ¾ szklanki cukru kokosowego.

Wykonanie:
Początkowo pierniki pokruszyć  i połączyć z masłem oraz z kakao i utrzeć na jednolitą konsystencje ja uczyniłam to w malaxerze. Wylepić masą dno tortownicy bądź formy na tarte. Włożyć do lodówki na około 10 min.
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy je z cukrem kokosowym. Do utartych żółtek dodać masło i dokładnie zmiksować. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodawać stopniowo ser. Na koniec połączyć z pianą z białek ( białka ubite na sztywną pianę ). Masę wyłożyć na schłodzony spód z ciastek. Piec w temperaturze 180 stopni. Na środkowym poziomie piekarnika. Przez około 10 min następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni a na dno postawić naczynie z wodą. Pieczemy w parze przez około 1 h. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.






#sernik #ser #deser #ciasto  #kakao #pierniki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz