Pierwszy raz przygotowywałyśmy pierniczki w te święta. Jak
była radość Letycji, kiedy mogła je sama dekorować. Smarowałyśmy je miodem i
przyklejałyśmy gotowe ozdoby cukiernicze oraz kolorowaliśmy gotowymi barwionymi, cukrowymi pisakami. Jednak te dekorowane poszły do gości ( babci, dziadka oraz cioci i wujka ) a dla nas zostały te
miodowe.
Składniki:
- 500 g mąki;
- 3/4 szklanki cukru kokosowego;
- 2 jajka;
- 100 g masła;
- 2 łyżeczki stołowe miodu;
- przyprawa do piernika;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- miód do zdobienia.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść z nich
ciasto. Następnie rozwałkować i wykrajać foremka z niego pierniki. Pierniki
posmarować odrobiną wody i ułożyć na blaszce, lekko ją natłuścić. Piec w tem. 180 C, około
10 min do lekkiego zezłocenia. Przechowywać
w szczelnej puszcze z skórką z jabłka.
#pierniczki # świąteczne #przyprawakorzenna #miód
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz