sobota, 9 stycznia 2016

Pierniczki świąteczne ( 21 miesięcy )

Pierwszy raz przygotowywałyśmy pierniczki w te święta. Jak była radość Letycji, kiedy mogła je sama dekorować. Smarowałyśmy je miodem i przyklejałyśmy gotowe ozdoby cukiernicze oraz kolorowaliśmy gotowymi barwionymi, cukrowymi pisakami. Jednak te dekorowane poszły do gości ( babci, dziadka oraz cioci i wujka ) a dla nas zostały te miodowe.

Składniki:
- 500 g mąki;
- 3/4 szklanki cukru kokosowego;
- 2 jajka;
- 100 g masła;
- 2 łyżeczki stołowe miodu;
- przyprawa do piernika;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
-  miód do zdobienia.


Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Następnie rozwałkować i wykrajać foremka z niego pierniki. Pierniki posmarować odrobiną wody i ułożyć na blaszce, lekko ją natłuścić.  Piec w tem. 180  C, około  10 min  do lekkiego zezłocenia. Przechowywać w szczelnej puszcze z skórką z jabłka.




#pierniczki # świąteczne #przyprawakorzenna #miód





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz