Składniki:
Kluski śląskie:
–
ziemniaki ( 1 kg )
– mąka
ziemniaczana,
– 4 udka z
kurczaka;
– ½ główki
kalafiora;
– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cayenne i pieprz ziołowy, czosnek i cebula.
– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cayenne i pieprz ziołowy, czosnek i cebula.
Wykonanie:
Przepis na kluski śląskie:
Ugotować
ziemniaki, przecisnąć ciepłe przez praskę. Wystudzić wyłożyć nimi miskę uklepać
podzielić na 4 części wyjąć 1 część i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i
tą wyjętą cześć ziemniaków i razem wszystko wymieszać. Kulać malutkie kluseczki,
układać na podsypanej mąką stolnicy. Wrzucać do garnka z gotującą wodą i czekać
aż wypłyną, gotować jeszcze z 3-4 min.
Nóżki z kurczaka
Podudzia opłukujemy ,osuszamy i
nacieramy przyprawami oraz pokrojonym czosnkiem i cebulka skraplamy oliwą. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na noc bądź tez 1h.
Następnie układamy w brytfance .
Pieczemy w tem. 180-200 C przez około 60 -90 min. W trakcie pieczenia polewamy
co jakiś czas woda i obracamy na drugą stronę.
Kalafior:
Myjemy, dzielimy na pojedyncze różyczki
i parujemy.
Wszystko razem łączymy na jednym
talerzu i jemy.
#obiad #kluski # kalafior #kurczak
#mięso #pal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz