wtorek, 12 stycznia 2016

Kluski śląskie, pieczony kurczak i kalafior ( 21,5 miesięcy )

Składniki:
Kluski śląskie:
– ziemniaki ( 1 kg )
– mąka ziemniaczana,
– 4 udka z kurczaka;
– ½ główki kalafiora;
– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cayenne i pieprz ziołowy, czosnek i cebula.


Wykonanie:
Przepis na kluski śląskie:
Ugotować ziemniaki, przecisnąć ciepłe przez praskę. Wystudzić wyłożyć nimi miskę uklepać podzielić na 4 części wyjąć 1 część i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i tą wyjętą cześć ziemniaków i razem wszystko wymieszać. Kulać malutkie kluseczki, układać na podsypanej mąką stolnicy. Wrzucać do garnka z gotującą wodą i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze z 3-4 min.
Nóżki z kurczaka
Podudzia opłukujemy ,osuszamy i nacieramy przyprawami oraz pokrojonym czosnkiem i cebulka skraplamy oliwą. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na noc bądź tez 1h.
Następnie układamy w brytfance . Pieczemy w tem. 180-200 C przez około 60 -90 min. W trakcie pieczenia polewamy co jakiś czas woda i obracamy na drugą stronę.
Kalafior: 
Myjemy, dzielimy na pojedyncze różyczki i parujemy.
Wszystko razem łączymy na jednym talerzu i jemy.


#obiad #kluski # kalafior #kurczak #mięso #pal






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz