Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 1,5 szklanki mleka;
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru kokosowego;
- 4 małe jabłka.
- masło klarowane do smażenia.
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z 4 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe misce na
chwile. Mąkę przesiewamy dodajemy mleko, jajko oraz cukier koko i nasze
rozpuszczone wcześniej drożdże. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na około 1 h do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy i kroimy na drobną kostkę jabłka. Następnie łączymy jabłka z wyrośniętą masą.Na rozgrzaną patelnię kładziemy
łyżka ciasto i smażymy z obu stron do zarumienienia. Dorosłym podajemy z cukrem
pudrem a dzieciom można polać syropem klonowym.
#racuchy #placki #śniadanie #kolacja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz