niedziela, 17 kwietnia 2016

Szpinak pod pierzynka ( 25 miesięcy )



Składniki:
- ½ opakowania Makaronu ( u mnie mieszany )
- 1 opakowanie szpinaku baby ;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- 1 duża pierś z kurczaka;
- 1 jajko;
- ½ kubka jogurtu naturalnego (  ok 200g)
- ¼ szklanki śmietany 30 %
- pieprz, zioła prowansalskie, papryka wędzona.
 - 20 sztuk pomidorków koktajlowych
- ser cheddar;
-1  łyżka startego parmezanu.



Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente. Cebule pokrój drobno, zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Dodaj do pokrojonego w kostkę kurczaka z przyprawami. Na drugiej patelni Dodaj szpinak  oraz czosnek drobno posiekany pozostaw na ok 3 min. Odlej wodę. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio masłem ułóż warstwami. ½ makaronu warstw ze szpinakiem i kurczakiem oraz warstwa sera, na nia pozostała połowa makaronu. Polej sosem z roztrzepanego jajka, jogurtu i śmietany, parmezanu  oraz przyprawy. Na górę  kolejna warstwa sera  ułóż pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i zapiecz piekarniku nagrzanym do 180 C prze około 20-30 min metoda góra/ dół






#obiad #szpinak #kurczak #zapiekanka #czosnek #cebula #mięso #pal #letycji #kolacja #naciepło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz