wtorek, 12 kwietnia 2016

Żółte Risotto z warzywami ( 24 miesiące )


Składniki:
- 3 łyżki masła klarowanego;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 200 g ryżu do risotto;
- 2 pomidory;
- ½ szklanki poszatkowanego jarmużu;
- 1 cukinia;
- 3 łyżki parmezanu tartego;
- przyprawy po większej szczypcie: kurkuma, zioła prowansalskie; pieprz kolorowy.

Wykonanie:
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Ryż do risotto opłukać pod bieżącą woda. Następnie wsypać go wraz z przyprawami na patelnię
i smażyć przez minutę mieszając. Kolejno dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz jarmuż. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Wszystko razem dusić, przez chwile. Po chwili  przełożyłam do szybkowara ( bądź innego garnka ) dodać ½ szklanki wody i dusiłam ok 20 min. Rozłożyć na talerze i posypać obficie startym parmezanem.







#obiad #risotto #kurkuma #cukinia #pomidor #jarmuż #parmezan #Ser #pal
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz