czwartek, 24 marca 2016

„ Nowe” bazyliowe naleśniki ( 24 miesiące )

„ Nowe” bazyliowe naleśniki

Kupiłam niedawno nową mała patelnie do naleśników i trzeba było ja przetestować wiec na kolacje powstały oczywiście naleśniory. Piękne malutkie, cieniutkie i mięciutkie to co zjadacze naleśników lubią najbardziej. Nadzienie też wymyślne  bo z sera i dodatków mianowicie:

Składniki:
- 1 szklanka mąki;
- 1 szklanka dowolnego mleka;
- 2 jajka;
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- 5 listków bazylii z doniczki;

Nadzienie:
- ½ kostki sera twarogu u mnie półtłustego;
- ¾ szklanki mleka kokosowego;
- garść orzechów : migdały, włoskie, nerkowca, laskowe;
- ½ łyżeczki suszonego imbiru;
-  sok z 1 małej pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 banan dojrzały.
 
Make przesiewam, dodaje jajka, mleko, olej i bazylie i blenduje do ujednolicenia masy. Smażę na rozgrzanej patelni bez kropli tłuszczu. W międzyczasie przygotowuje nadzienie wszystkie składniki umieszczam w blenderze ( część do szatkowania) i szatkuje na najwyższych obrotach do ujednolicenia masy. Smaruje Tym specyficznym nadzieniem naleśniory i zawijam w usmażone kolejno naleśniczki J 







#naleśniki #bazylia #sertwaróg #kolacja #śniadanie #obiad #pal #pomarańcza #imbir #orzechy #migdały #mlakokokosowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz