W dniu dzisiejszym uroczysty dzień Nasza córka obchodzi 2 latka, wiec mamie nie pozostało nic innego jak przyjąć wyzwanie upieczenia torta urodzinowego. Udało się powstał równiuteńki, duży i smaczny ( tak komunikowali domownicy ) tort! he he już pośpieszam i dziele się nim z Wami:
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek;
- ¾ szklanki
cukru kokosowego;
- ¾ szklanki
mąki tortowej;
- ¼ szklanki
mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Jajka, które trochę postały w temperaturze pokojowej. Oddzielić
białka od żółtek ubić piane na sztywno dodając pod koniec cukier. Następnie po kolei dodawać po żółtku dalej ubijając. Do powstałej masy dodać
maki.Delikatnie wymieszać tym razem szpatułką. Tortownice wyłożyć dno papierem do pieczenia. ( 23 cm obwód ). Ciasto przełożyć do formy.Piec w temperaturze
170 ºC przez 35 min. Ciasto po tym czasie wyjąc z piekarnika i upuścić na
ziemię razem z formą. Wystudzić i dopiero kiedy ostygnie wyjąc z formy i pokroić na 3 równe blaty.
Masa śrdkowa
kokosowo-truskawkowa:
- 1/2 szklanki słabej czarnej herbaty;
- 1/2 szklanki słabej czarnej herbaty;
- 8 szt truskawek;
- 1 puszka mleczka kokosowego;
- 1 opakowanie wiórków kokosowych ( 90 g)
-
3 łyżki cukru kokosowego;
- 1 opakowanie schłodzonej śmietanki kremówki 30% ( 330 g )
- 1 opakowanie schłodzonej śmietanki kremówki 30% ( 330 g )
- 4 łyżeczki żelatyny.
Wykonanie:
Żelatynę
rozpuścić w ¼ szklanki ciepłej wody, odstawiać do przestygnięcia, aż będzie
letnia.Wiórki kokosowe zmielić drobno w blenderze. Puszkę mleczka kokosowego
przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do
niego żelatynę, wymieszać. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno
śmietankę z cukrem kokosowym. Połączyć ją
z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką. Odłożyć 6 łyżek masy, a pozostała cześć podzielić na dwie równe połowy. Jedną część zostawić koksowa biała a do drugiej dodać truskawki i zmiksować powstaje różowa masa.
z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką. Odłożyć 6 łyżek masy, a pozostała cześć podzielić na dwie równe połowy. Jedną część zostawić koksowa biała a do drugiej dodać truskawki i zmiksować powstaje różowa masa.
Do tortownicy
włożyć jeden biszkopt. Nasączyć go połową herbaty wyłożyć biały kokosowy
krem przykryć drug biszkoptem, nasączyć go resztą herbaty i wyłożyć różową
maskę truskawkowo-kokosową. Przykryć ostatnim biszkoptem i posmarować go
odłożonymi wcześniej 6 łyżkami masy kokosowej. Ciasto wstawić do lodówki na
całą noc.
Masa zewnętrzna :
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g);
- ½ opakowanie schłodzonej śmietanki kremówki 30% ( 180 g);
- ½ opakowanie schłodzonej śmietanki kremówki 30% ( 180 g);
- ½ cytryny ( jej sok)
- 2 łyżki cukru koksowego;
- 2 łyżki cukru koksowego;
- ½ opakowanie wiórków
około 100 g.
Serek mascarpone wymieszać z sokiem
z cytryny, cukrem kokosowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i
połączyć z serkiem. Ciasto wyjąć z lodówki zdjąć formę tortownicy. Gotową masą
posmarować boki i wierzch ciasta. Następnie obłożyć ciasto wiórkami kokosowymi,
lekko dociskając je do masy. Ciasto można jeszcze na parę godzin odstawić w
chłodne miejsce.
Dekoracja:
- opłatek barwiony; ( oczywiście Nasza Letycja go nie dostała do skonsumowania ) jest zbyt bardzo chemiczny w składzie !!!
- 15 sztuk
winogron bez pestek.
Na górę położyć opłatek rysunkiem słynnej ostatnio " Maszy i Niedzwiedzia" -Letycja jest ich fanką;
wygładzić łyżką. Winogrona przekroić na pół i ułożyć w okrąg na rogach.
A przy okazji, iż mama Letycji od lat "X" pasjonuje się fotografią powstała do Torta specjalna sesja urodzinowa z Udziałem Letycji i jej rodziców. :
c.d Nastąpi ;)
#tort
#kokosowy #urodzinowy #deser #truskawki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz