Uwielbiam kluski a czarne są moimi ulubionymi od zawsze. Jest co prawda więcej pracy przy ich wykonaniu ale wartooo, oj warto. Jak się okazuje córka pokochała kluski po mamusi. Nieustannie krzyczy wręcz: "chcę kluski" więc i mamie, i córce jest to na rękę. Tata też nie pogardzi ;)
Przygotowuje zatem je często i dodaje rożne dodatki tym razem jarmuż! Polałam je roztopionym masłem.... koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- 12 sztuk większych ziemniaków ( lubimy dużo ;) )
- około 1 szklanki mąki ziemniaczanej.
- 1 szklanka jarmużu.
Wykonanie:
Ziemniaki podzielić na pół. Ja dobieram zawsze podobnej wielkości, aby był po równo z każdej strony. Wracając dzielimy ziemniaki na połowę po
6 sztuk do każdej miski. Obieramy i ziemniaki z 1 miski parujemy bądź gotujemy. Ja w miedzy czasie poszatkowałam drobno jarmuż( bez twardych zgrubień) i wrzuciłam dosłownie na 3 min na patelnie z odrobiną oliwy.
Natomiast z drugiej miski trzemy na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Ja aby było szybciej wrzucam je do pojemnika rozdrabniającego z blendera. Te utarte surowe ziemniaki przeciskam przez pieluszkę tetrową pozostawiając ich sok w miseczce Powstały płyn odstawiam.Celem rozwarstwienia się skrobi (na dnie powstanie osad, zlać ostrożnie wodę, osad zaś potem dodamy do masy). Ziemniaki uparowane/ugotowane przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Połączyć ziemniaki gotowane z tartymi, wymieszać, dodać powstały wyżej osad oraz drobno posiekany jarmuż i wyrobić ciasto. Wyrównać powierzchnię.
Podzielić wyrównaną powierzchnie na 4 części ( rysując na niej nożem krzyż ) wyjąć/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać wyjęte z miejsca ziemniaki i wyrobić w jednolitą konsystencje. Z zagniecionego ciasta lepić kluski o dowolnej wielkości. Wrzucać do gotującej się w garnku wody. Do wody dodać dosłownie szczyptę mąki ziemniaczanej .Gotować około 5-7 min od momentu ich wypłynięcia. W zależności od ich wielkości.
#obiad #kluski #jarmuż #mąkaziemniaczana #skrobia #kolacja #czarne #pal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz