poniedziałek, 12 lutego 2018

Kurczak ze szpinakiem i pomidorem pod mozzarellową pierzynką z ryżem (8 miesięcy)

Danie jakże szybkie w przygotowaniu a zarazem pyszne. Pola co prawdą danie miała jeszcze nieco zmodyfikowane bo kurczaka dla niej uparowałam i ona jak zwykle miała danie bez dodatku soli. Na talerzyk Poli nie trafiła też mozzarella i pomidorek ;) ... niebawem tam zagoszczą.

Składniki:
- 3 piersi z kurczaka;
- szklanka  szpinaku;
- pomidor;
- mozzarella;
- przyprawy: sol pieprz, kurkuma,papryka, majeranek,imbir, goździki, czosnek.
- 2 łyżki oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Pierś z kurczaka uprzednio umytą i osuszoną natarłam przyprawami i pozostawiamy na  noc
w lodówce. Następnie na mocno rozgrzanym oleju podsmażyłam pierś po 4 min z każdej strony do zarumienienia. Kolejno wyjęłam piers z patelni i umieściłam tam szpinak na 3 min do jego zwiędnięcia. Ściągnęłam z patelni  z powrotem włożyłam  pierści, na nie ułożyłam po plasterku pomidora oraz mozzarelli. Tym razem dusiłam pod przykryciem 8 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż. Przełożyłam do miski na niego położyłam pierś z kurczaka z pomidorem
i mozzarellą a na górę położyłam szpinak.

Zdjęć dziewczynek niedtety nie zdsxylsm zrobić 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz