niedziela, 1 listopada 2015

Nadziany Bakłażan ( 19,5 miesiąca )

Chodził za mną już kilka dni właśnie on Pan Bakłażan. Za każdym razem spoglądał na mnie po kolejnym otwarciu lodówki....;) Właśnie dzisiaj przyszła pora i na niego! Pan Bakłażan został w końcu nadziany ;) oj ale był dobryyyy .... warto było tyle czekać oj wart ;)

Składniki:

- 2 bakłażany;
-1/3 opakowania makaronu ( u mnie mieszany );
-10 pieczarek;
- ½ cebuli;
- 1 opakowanie passaty pomidorowej+ 2 pomidory ( miałam to dałam)
-1 ząbek czosnku;
- 1, 5 opakowania mozzarelli;
- ser cheddar ilość wg uznania


Wykonanie:

Bakłażana myjemy kroimy wzdłuż na pół każdego i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Skropić obficie oliwą. Piec 30 min. Po czym wyjąć i usunąć miąższ ze środka. Makaron ugotować o 2 minuty krócej niż na opakowaniu. W międzyczasie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek, na drugiej patelni pokrojone drobno pieczarki. Do cebuli i czosnku dodać miąższ z bakłażana oraz opakowanie passaty oraz pokrojone drobno pomidory. Po zagotowaniu dorzucić makaron oraz pieczarki. Na koniec do farszu dorzucić pokrojoną mozzarelle w dużej ilości mniam, i napełnić nim nasze czekające bakłażany. Posypać obficie cheddarem startym na grubych oczkach tarki i do piekarnika na ok 30 min do temperatury 180 C. Jakie to pyszne jest.....




#bakłażan #mozzarella #cheddar #obiad #kolacja #zapiekanka #makaron #czosnek #cebula #ser #pomidory #pal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz