Jako, że makaronami się już przejadłyśmy we Włoszech, pora na coś innego ;) ... a do makaronów pewnie jeszcze w najbliższym czasie wrócimy bo je uwielbiamy pod każdą postacią z resztą jak chyba wszyscy :)
Na zimne klimaty zaproponuje rozgrzewającą zupę z dyni, imbirem, kurkumą :)
-1 średnia dynie Hokkaido;
-1 cebula;
- 2 łyżki oliwy;
-4 szklanki bulionu warzywnego;
- przyprawy: pieprz, kurkuma, papryka wędzona (po szczypcie)
- kawałek świeżego imbiru (wg uznania)
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- garść pestek dyni ;
- 1 bułka czerstwa ;
- ser feta ilość wg uznania.
Wykonanie:
Dynię obieramy, usuwamy środek z pestkami , kroimy na kawałki wraz ze skórką. Cebule obieramy kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju na patelni. Przekładamy do garnka zalewamy bulionem oraz wkładamy dynię. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dynia powinna być miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy oraz świeży imbir. W międzyczasie bułkę kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni podobnie robimy z pestkami dyni.Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Indywidualnie do talerza dodajemy śmietanę posypujemy domowymi grzankami oraz prażonymi pestkami dyni oraz dodajemy pokruszony ser feta ;)
#zupa #krem #dynia #śmietana #kurkuma #obiad
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz