Składniki:
- ryż do sushi;
- ocet ryżowy;
- wędzony na gorąco łosoś dokładnie brzuszki;
- paluszki surimi;
- serek philadelphia;
- alga do sushi
- awokado;
- ogórek zielony;
- czerwona papryka;
- sezam;
- czarnuszka.
Wykonanie:
Ryż dokładnie płuczemy u mnie miało to miejsce 7 razy, aż do uzyskania klarownej wody. Następnie zalewam ryż zimną wodą w proporcji 1 szklanka ryży na 1 szklankę wody.
Pozostawiam na 20 min. Następnie gotuje na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyłączam ogień i pozostawiam na 15 min następnie otwieram i przekładam ryż do plastikowej miski dodając zaprawę octową: mieszaninę octu ryżowego + cukru + soli w proporcji na każdą szklankę ryżu 6 łyżek octu + 2 łyżki cukru + mała łyżeczka soli.
Czekam aż ryż wystygnie w międzyczasie kroje warzywa, rybę na cienkie podłużne plastry.
Po tym czasie na algę nakładam ryż, smaruje serkiem nań pasek ogórka, łososia, awokado, mieszkam dodatki i zwijam roluje ścisło za pomocą maty bambusowej.
Po Tym ładnie kroimy na paski i posypujemy sezamem i czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz