poniedziałek, 15 maja 2017

Domowe sushi ciężarnej

Ostatnia zachcianka przedporodowa zrealizowana. W niedziele wspólnie z mężem zrobiliśmy 110 kawałków sushi. Kubki smakowe zaspokojone bynajmniej na jakiś czas :**

Składniki:


- ryż do sushi;


- ocet ryżowy;


- wędzony na gorąco łosoś dokładnie brzuszki;


- paluszki surimi;


- serek philadelphia;


- alga do sushi


- awokado;


- ogórek zielony;


- czerwona papryka;


- sezam;


- czarnuszka.


Wykonanie:


Ryż dokładnie płuczemy u mnie miało to miejsce 7 razy, aż do uzyskania klarownej wody. Następnie zalewam ryż zimną wodą  w proporcji 1 szklanka ryży na 1 szklankę wody.

Pozostawiam na 20 min. Następnie gotuje na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie  wyłączam ogień i pozostawiam na 15 min następnie otwieram i przekładam  ryż do plastikowej miski dodając zaprawę octową: mieszaninę octu ryżowego + cukru + soli w proporcji na każdą szklankę ryżu 6 łyżek octu + 2 łyżki cukru + mała łyżeczka soli. 
Czekam aż ryż wystygnie w międzyczasie kroje warzywa, rybę na cienkie podłużne plastry.

Po tym czasie na algę nakładam ryż, smaruje serkiem  nań pasek ogórka, łososia, awokado, mieszkam dodatki i zwijam roluje ścisło za pomocą maty bambusowej.


Po Tym ładnie kroimy na paski i posypujemy sezamem i czarnuszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz